De kerststol swirl van @ingrid_boerkamp
Bloggen over KERST
En zo... kwam ik toevallig Ingrid Boerkamp tegen op Instagram. Ik was meteen onder de indruk van haar pagina of zeg maar liever haar bakkunsten.
Het begin...van iets moois
Ingrid woont samen met haar man en vier kinderen in een boerderijtje uit 1879 in een heel klein dorp in Twente. De lichtelijke bakkersgenen heeft ze van haar vader. Hij werkte op jonge leeftijd in een bakkerij. En Ingrid zelf heeft jaren gewerkt in een bakkerij en samen met haar vader een korte bakkerscursus gevolgd. Maar voor nu..... bakt ze graag thuis: gemakkelijke recepten. Regelmatig passeren kant en klare mixen de revue, maar door er zelf nog wat ingrediënten aan toe te voegen of de taart/koek/brood een andere vorm te geven, wordt er toch een eigen twist aan gegeven. Haar vader zei altijd.... "Ingrid, die maakt van niets iets en het smaakt dan nog super lekker!".
Zelf was Ingrid nooit actief op sociale media, maar door het aanmoedigen van haar schoondochters werd er een account opgestart. Vinden mensen mijn baksels wel interessant? Zijn mijn foto's wel instagramwaardig? Is het plaatje wel perfect? Vele vragen slingerden door Ingrids hoofd, maar nu 8 maanden later is Instagram een super leuk account rijker! Dankbaar dat ik Ingrid toevallig vond op het sociale netwerk. En haar baksels en foto's spraken mij meteen aan... zeker de kerststol swirl, dit recept wil ik met jullie delen op mijn kerstblog!
Kerststol Swirl
Een kerststol is zoetig brood met spijs en krenten dat uiteraard niet mag ontbreken bij kerst. De zelfgemaakte kerststol is veel lekkerder en helemaal niet moeilijk om te maken.
PORTIES: 1 grote stol
INGREDIENTEN
DEEG
- Witbrood meel: all-in mix Soezie
- OF zelf maken
VULLING
- Rozijnen naar smaak
- Gedroogde abrikozen in stukjes naar smaak
- 300 gram Amandelspijs
- 1 ei
- evt. appel / amarene kersen / oranjesnippers / noten
De vulling kan je opfleuren met alles wat je lekker vindt. Dit geldt ook voor de hoeveelheden, want de ene houdt meer van een goed gevuld brood en een ander juist weer niet. Ga uit van ongeveer 350 gram samen.
GARNERING
- Abrikozenjam
- Amandelschaafsel
METHODE
1. Laat de rozijnen/krenten wellen in warm water.
2. Kneed het deeg.
3. Voeg het fruit en evt. noten toe wanneer het mooi gekneed is.
4. Laat het deeg 30 à 40 minuten rusten op een warme plaats onder plastic.
Bekijk de rijstijden op de verpakking van je meel.
5. Haal het gerezen deeg uit de kom en rol het uit tot een rechthoek.
6. Meng de amandelspijs met een half losgeklopt ei tot een soepele pasta.
7. Besmeer het deeg met de amandelpasta.
8. Rol het deeg op en snijd het deeg over de lengte door, maar laat één uiteinde aan elkaar.
Vanaf daar kan je de twee strengen met mekaar vlechten.
9. Laat het gevlochten deeg weer rusten onder plastic voor ongeveer 40 minuten.
10. Bak het brood in de oven op 200 graden voor ongeveer 30 minuten.
11. Laat het brood afkoelen.
12. Bestrijk het brood met verwarmde abrikozenjam en amandelschaafsel.
SMAKELIJK!
Baksels van @Ingrid_Boerkamp
Spreekt de kerststol swirl van Ingrid je aan? Ben je ook opzoek naar leuke bakideeën? Volg dan snel Ingrid op Instagram voor meer inspiratie! Hieronder vind je nog enkele leuke baksels van haar terug. En Ingrid... bedankt dat ik deze blog over je mocht schrijven!
Veel bakplezier allemaal. Liefs Elke
Elinterieur