DIY: mosboompjes

10-12-2020

DIY

DO IT YOURSELF... dat was mijn motto toen ik vele leuke mosboompjes voorbij zag komen op Instagram en Pinterest. En zodoende, ben ik zelf aan de slag gegaan om deze boompjes te verwezenlijken. Hoe eraan beginnen? En wat heb ik allemaal nodig? Er is een denkproces aan vooraf gegaan, maar nu ben ik super tevreden met het eindresultaat. Je ziet mijn leuke boompjes hier links op de foto. 

Ik heb er nu al een stuk of 6 gemaakt, zo leuk om te doen. Ik heb ze verspreid over heel het huis. Je vindt ze in de woonkamer, in de inkomhal en op het toilet. Eender welke ruimte is geschikt voor deze schattige boompjes. Ze zijn sober, maar zo sfeervol en laat dat nu net de sfeer zijn die ik thuis wil creëren "sober landelijk wonen". Je kan de boompjes ook een beetje opfleuren met kleine lampjes, een jute touwtje of wat takjes.

Wat heb je nodig?

Je hebt niet heel veel nodig om deze leuke boompjes maken. Ik lijst het graag voor je op zodat je zelf aan de slag kan gaan.
- Houten schijfje - ikzelf heb voor eik gekozen
- Stalen staafjes 
- Piepschuim kegel in het gewenste formaat 
- Lijmpistool met lijmvulling
- Dunne groene ijzerdraad 
- Mos - best wat gedroogd
- Schaar
Eventueel: 
- Lichtjes
- Jute touw
- Gewenste versiering

Hoe begin je eraan?

Van beroep ben ik leerkracht huishoudkunde. Ik geef praktijklessen in het secundair onderwijs. Als er één ding is wat ik de leerlingen wil bijbrengen, dan is het wel hun WPI: werkpostinrichting. Het is dus belangrijk, alvorens je start, dat je al de middelen en materialen voor je werkstukje bij de hand hebt. Richt je werkpost netjes in zodat je aan de slag kan gaan. 

Je kan de mosboompjes met of zonder stammetje maken. In principe is de werking van het boompje hetzelfde, enkel het maken van het stammetje is een extra stap.

Stammetje
Zaag een schijfje hout van een tak. Ik gebruikte eik en werk met verschillende diktes en diameters van schijfjes. Het toffe aan de boompjes vind ik dat ze niet op mekaar lijken, dus alle schijfjes mogen verschillend zijn. Daarna boor je een klein gaatje in het midden van je schijfje en draai je het stalen staafje erin. Wil je zeker zijn dat het staafje blijft zitten, dan kan je wat lijm toevoegen in het gaatje. Laat drogen. 
Tip: heb je geen stalen staafje bij de hand, dan kan je ook werken met een stevig takje. 

Mosboompje
Houd het piepschuim kegeltje ondersteboven omdat je aan de onderkant begint. Leg het ijzerdraadje aan de onderkant en lijm deze vast. Let er op dat je nog een klein stukje ijzerdraad overhoudt om deze achteraf onder het mos te lijmen zodat het draadje blijft vastzitten. Begin dan met het mos te lijmen op de kegel. Eenmaal de onderkant is bedekt, kan je de kegel rechtzetten en zo naar boven werken. Wanneer de kegel volledig is bedekt met mos, druk je deze stevig aan met je handen. Dan ga je het mos aanduwen door er strak ijzerdraad rond te wikkelen. Et voila... je mosboompje is af. 

Versiering 
Wil je graag je boompje dat tikkeltje meer geven? Dat kan! Laat je eigen creatie de vrije loop. Je kan het boompje omwikkelen met een jute touwtje of lichtjes op ijzerdraad. Je kan er ook wat stokjes of sterretjes op lijmen. Geef er je eigen kersttouch aan. Maar ik? Ik hou het liever sober. 

Op z'n plek

Leuk, je boompje is af. Maar dan... waar ga jij hem zetten en hoe combineer je dit met andere decoratieve stukken? Of je nu een boompje hebt met of zonder stammetje, je kan de boompjes leuk plaatsen op een kast of op een plank. Maar je kan ze ook tof schikken op een plateau of op een klein krukje bij de kerstboom met een leuk sfeerlichtje. de ideeën zijn eindeloos. Hieronder toon ik enkele sfeerfoto's van mogelijke opstellen. 

En nu.. aan de slag, veel succes! 

© 2020 Elinterieur. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin